keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kulttuuria! Museum of broken relationships


Kulttuuria! Museum of broken relationships

Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16
14.5.-11.9.2016
ma-pe 11-19, la-su 11-17



"Mitä tehdä muistoille, joita ei halua säilyttää mutta joita ei osaa heittää poiskaan? Yksi ratkaisu on kansainvälisesti tunnustettu Museum of Broken Relationships, jonka 13.5.2016 avautuva uusi Helsingin kaupunginmuseo ensi töikseen tuo Suomeen."
"Museum of Broken Relationships koostuu nimettömästi lahjoitetuista esineistä ja tarinoista, jotka liittyvät katkenneisiin suhteisiin. Näyttelyn esineet kertovat yleisinhimillistä tarinaa rakkaudesta ja menetyksestä. Kävijä voi uppoutua lukemaan tekstejä, joiden pituus vaihtelee muutamasta sanasta useampaan sivuun. Tunnelmat vaihtelevat: on katkeraa tilitystä ja iskeviä kiteytyksiä, huumoria ja syvää surua."

Lähde:
http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/brokenships/








Häähuntu, 10 vuotta pitkä suhde

"Huntu oli juuri sellainen, millaiseksi olin sen unelmissani kuvitellut. Itse ommeltu, äitini maalaamat kukat. Äitini ensimmäistä kertaa tekemässä minusta prinsessaa. Tuo huntu edustaa minulle uskoa, uskallusta, päättäväisyyttä ja kauneutta - ja erityisen arvokasta ja rakasta päivää elämässäni. Ympärilläni oli kaikki mitä toivoa saatoin; rakkaat ihmiset, tanssia, aurinkoa ja merituulta. Huntu hulmusi ja aurinko paistoi silmiin, kun katsoin tuona päivänä tulevaisuuteen. Ei ollut yhteinen tulevaisuutemme kuitenkaan unelmiemme kaltainen, mutta sen avulla opin jotain suurta; rakastamaan itseäni. Mitä elämältä muuta voisi toivoa? Ikuisesti kiitollinen."



3 hopeista sormusta, 10 vuotta pitkä suhde

"Hurmaava, jännittävä mies valloitti sydämeni, sieluni, ruumiini. Kuuluimme yhteen. Yhtenä kirpeänä alkukesän aamuna matkasimme lautalla Suomenlinnaan. Auringonsäde kimmelsi maassa edessäni. Sormuksesta tuli meidän side. Se oli mukana aina. Yhtä tiukasti kuin rakkaus. Myrskyn jälkeen oli tyyntä. Elo tuntui onnelliselta. Meistä tuli perhe. Kolme kierrettä nimettömässä - kolme ihanaa lasta. Pian ajauduimme myrskyyn. Olin huono, heikko, väärässä. Teinkö mitään koskaan oikein? En kaatunut, vaikka minua riepotetiin. Olin henkisesti kuollut ja ruma. Eloton. Lähdin pois. Pääsin pois. Nyt kymmenen vuoden jälkeen otan nämä sormukset pois itsestäni. En halua niitä enää. Luovun menneestä. Olen vapaa."



Paljon mielenkiintoisia tarinoita siitä, mitä jää jäljelle kun erotaan. Näyttely herätti paljon ajatuksia erilaisista suhteista, ihmisistä ja tunteista. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti